Koperek od zadań specjalnych - rozczochrany, zielony król

Zapraszamy do zapoznania się z artykułem "Koperek od zadań specjalnych - rozczochrany, zielony król"


Koper - czy jest ktoś, kto go nie zna? Ten zielony wróg dziecięcego podniebienia, pojawiający się co niedzielę na ziemniakach i przemycany w warzywnej zupie. Ile razy mówiłeś ,,tylko bez tego zielonego"? Teraz jednak możesz się przekonać, że koper ma wiele cennych właściwości i warto się z nim zaprzyjaźnić. Być może byłeś tym jednym dzieckiem na tysiąc i od zawsze go lubiłeś, a jeśli nie - teraz polubisz go bardziej. Koper jest rośliną jednoroczną. Do Europy przywędrował prawdopodobnie z Azji. Na początku rósł dziko, teraz jest tylko uprawiany. To jednak nie szkodzi, ponieważ jest to roślina bardzo łatwo dostępna i tania. Pochodzi on od roślin selerowatych. Ma wiele odmian. Najbardziej znany jest klasyczny koper w postaci długich zielonych łodyg z cieniutkimi liśćmi. Od lipca do września koper kwitnie - duże kwiatostany z wieloma niewielkimi żółtymi kwiatami. Mało kto wie o tym, że koper potrafi osiągnąć ponad metr wysokości. Mniej znaną odmianą jest koper włoski. Rośnie on nawet do 2 metrów wysokości. Pospolicie nazywa się go także fenkułem. Na samym dole ma zgrubienie, cebulę, którą najczęściej wykorzystuje się w kuchni. Dalej są silnie rozgałęzione i ulistnione łodygi - wyglądające jakby były pokryte woskiem. Koper ogrodowy posiada wiele wartościowych substancji. Po pierwsze w tej niepozornej, zielonej roślinie znajdują się witaminy A, C, D, K i E oraz witaminy z grupy B. do tego zawiera związki mineralne takie jak potas, magnez, cynk i sód. Jakby tego było mało, to zawiera także olejki eteryczne. Teraz Ci nieprzekonani do kopru mogą zmienić trochę swoje zdanie i zrozumieć, dlaczego mamy i babcie tak ochoczo go dodawały do potraw. Dzięki zawartym w sobie substancjom, koperek ma wiele właściwości prozdrowotnych. Po pierwsze wspiera procesy trawienne, może być więc dodawany do potraw lub pity w formie herbatki przy ciężkich potrawach. Wzmacnia wydzielanie soku żołądkowego, pomaga przy refluksie i niestrawności (herbatka z kopru może być wybawieniem w czasie świąt czy tłustych grilli). Działa rozkurczowo, pomaga przy bólach brzucha i chroni nasz układ trawienny. U kobiet karmiących pobudza laktację, natomiast u małych dzieci niweluje kolki. Rozluźnia, uspokaja i zmniejsza ciśnienie. Pomaga także przy problemach skórnych - ma działanie antyseptyczne i można na jego podstawie robić napary i okłady. Natomiast koper włoski zawiera spore ilości błonnika i kwasu foliowego, a także równie cenną luteinę, beta karoten, cynk, selen i fosfor. Dodatkowo jest źródłem witaminy B1, C, E oraz K. Polecany jest przy staraniach o dziecko i w pierwszych miesiącach ciąży - ze względu na kwas foliowy. Wspomaga nas także w dietach odchudzających - nisko kaloryczność i błonnik. Jednak to nie wszystkie właściwości fenkułu. Podobnie jak koper ogrodowy, wpływa on również na proces trawienia. Leczy niestrawność i wspomaga pracę jelit. Ponadto obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Utrzymuje zdrowe kości, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się oczu oraz powstania zwyrodnienia plamki żółtej. Poprzez duże ilości żelaza zapobiega także anemii. Ma także działanie wykrztuśne, może być więc pomocniczo stosowany przy problemach układu oddechowego jak np. zapalenie oskrzeli czy nadmierna wydzielina w gardle. Zarówno koper ogrodowy jak i koper włoski, można stosować jako dodatek do dań w kuchni. Koper ogrodowy może być klasycznie podawany jako posypka do dań, składnik zup, a także składnik sałatek czy kanapek. Koper włoski można upiec w piekarniku lub dodać do sałatek. Oprócz tego z obydwu roślin można zrobić herbatki i napary. Napar z kopry jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy wrzątek i około łyżeczki kwiatów kopru (ogrodowego lub włoskiego). Taką roślinę zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Po około 15-20 minutach napar jest gotowy. Najlepiej jest go przecedzić. Napar można pić lub stosować do okładów na skórę. Nie jest ważne w jaki sposób dodamy tę roślinę do naszej diety. Wystarczy fakt, że koper będzie w niej obecny. Spróbuj więc spojrzeć na niego przychylnym okiem, odrzuć wspomnienia z dzieciństwa i doceń go. Być może okaże się, że bez wcześniejszych uprzedzeń, jest to jednak coś pysznego? Na pewna warto się przekonać, chociażby dla zdrowia.