Magiczna pokrzywa - idealna na jesienne dni

Zapraszamy do zapoznania się z artykułem "Magiczna pokrzywa - idealna na jesienne dni"


Kiedy byliśmy dziećmi, pokrzywa przypominała nam niemalże śmiercionośną broń. Osoba strasząca nas tą roślinką miała niezwykłą przewagę! Dotknięcie pokrzywą powodowało przecież niewyobrażalny ból, zaczerwienienie oraz bąbelki, które nieznośnie swędziały. Babcie natomiast były niezwykłe - niczym super bohaterki - same biły się pokrzywami, a także dzielnie zbierały ją, aby tworzyć wywary. Mówiły, że rośliny te mają niezwykłe właściwości. Co więcej często je zrywały i robiły z nich coś do jedzenia. W dzieciństwie pokrzywa służyła głównie do zabaw lub przerażała możliwymi bąblami. Czas jednak odczarować tę roślinę i poznać jej niezwykłą moc. Pokrzywa to jedna z najczęściej występujących roślin na świecie. Bez problemu możemy ją znaleźć także w Polsce. Nie podlega ochronie, nie jest zagrożona i występuje pospolicie. Kwitnie od czerwca do października i jest wiatropylna. Zawiera w sobie wiele witamin, a także soli mineralnych i mikroelementów. Jest jednak zdecydowanie niedocenianą rośliną. Dawniej stosowano ją w kuchni oraz w ziołolecznictwie, jednak później odłożono ją na drugi plan i całkowicie o niej zapomniano. Warto jednak ją lepiej poznać i korzystać z jej możliwości. Pokrzywa zawiera w sobie takie witaminy jak B2 oraz K. Występują w niej także kwasy krzemowe i pantotenowe. W liściach skrywa się beta-karoten oraz witamina C. Jednak nie tylko one. W liściach możemy także znaleźć żelazo, fosfor, chlorofil oraz potas i wapń. W korzeniach natomiast występują sterole, krzemionki i kwasy organiczne. Brzmi jak dobrze zaopatrzona apteka, a to wszystko jest na wyciągnięcie ręki i to zupełnie za darmo. Roślina ta ma bardzo szerokie zastosowanie. Już dawno temu zauważono, że ma ona właściwości moczopędne. Ponadto, niczym mała miotełka, niezwykle oczyszcza organizm z toksyn. To jednak nie wszystko. Wzmacnia układ odpornościowy, przez co jest to świetna roślina na często spotykane jesienią grypy i przeziębienia. Pokrzywa polecana jest także dla osób mających anemię, ponieważ ma właściwości krwiotwórcze. Znajduje ona także swoje zastosowanie w kosmetyce. Można nią robić płukanki włosów, które wzmocnią oraz odżywią zniszczone włosy. Płukanki oraz sok z pokrzywy są także lekarstwem na problemy ze skórą głowy - szczególnie na problemy z pojawiającym się łupieżem. Napar z pokrzywy można także stosować do przemywania twarzy - dzięki temu mniej wydziela się sebum, a skóra jest promienna i bez wyprysków. Liście pokrzyw najlepiej zbierać od czerwca do końca września. Im wcześniej, tym liście będą delikatniejsze, później mogą być twardsze i bardziej łodygowate. Zbierając liście trzeba uważać, żeby się nie poparzyć, najlepiej robić to w rękawiczkach. Korzenie pokrzyw najlepiej zbierać wiosną lub jesienią, czyli przed lub po kwitnięciu tej rośliny. Zarówno liście jak i korzenie można suszyć, żeby móc się nimi o wiele dłużej cieszyć. Należy jednak pamiętać, żeby liści suszyć w temperaturze maksymalnie 40 stopni, a korzenie w nieco wyższej - do 50 stopni. Pokrzywę można jeść surową na przykład w sałatkach albo zrobić z niej zupę. Jeżeli chcemy ją jeść, to najlepiej wybrać bardzo młode rośliny - liście będą łatwiejsze do przetworzenia i delikatniejsze. W celach leczniczych i kosmetycznych możemy przygotować na przykład sok z pokrzywy. W tym celu należy zebrać pokrzywę i dokładnie ją umyć. Zbierając pokrzywę wybieraj te rośliny, które są oddalone od dróg, aby nie były za bardzo zanieczyszczone. Roślinę możesz przepuścić przez sokowirówkę, maszynkę do mięsa lub bardzo drobno pokroić. Powstanie płyn, który należy przecedzić przez gazę lub bardzo drobne sitko, aby pozbyć się niezmielonych kawałków rośliny. Tak powstały sok trzymaj w lodówce maksymalnie do trzech dni. Innym sposobem na przetworzenie pokrzywy jest zrobienie z niej naparu. W tym celu najpierw wysusz roślinę. Wysuszone ziele możesz skruszyć i trzymać w papierowym lub lnianym pojemniku bez dostępu do wilgoci. Dwie łyżki ziela zalej dwoma szklankami gorącej, ale nie wrzącej wody. Zakryj płyn i poczekaj około pół godziny aż się zaparzy. Odcedź części stałe i poczekaj aż ostygnie. Tak powstały napar możesz zastosować na przykład do przemywania twarzy. Nie każdy jednak powinien korzystać z mocy pokrzywy. Nie jest ona wskazana szczególnie dla osób z problemami z nerkami, ale także nie służy osobom z cukrzycą i leczonym chirurgicznie. W tych przypadkach pokrzywa może przynieść więcej szkód niż pożytku. Przed jej zastosowaniem warto więc skonsultować się z lekarzem lub aptecznym farmaceutą. Niestety pokrzywa często jest pomijana przez wielu. Mało osób widzi w niej lecznicze zioło, częściej kojarzy się z chwastem czy narzędziem powodującym ból i bąbelki. Czas jednak zmierzyć się z nią i poznać... a być może także pokochać!