Mak - właściwości zdrowotne i ezoteryczne

Zapraszamy do zapoznania się z artykułem "Mak - właściwości zdrowotne i ezoteryczne" przygotowanym przez naszego eksperta Amber.

Mak uprawiano już bardzo dawno temu. Wzmianki o nim pojawiają się w starożytnej Mezopotamii, Grecji i Rzymie. Dość szybko odkryto jego uspokajające i uśmierzające ból właściwości. Pito mleczko z jeszcze nierozwiniętego maku, bądź wytwarzano opium. W starożytności mak uznawany był za symbol snu i śmierci. Sam "sen" był przedstawiany jako starzec na łóżku ułożonym makiem. Mak często był na nagrobkach, obrazach przedstawiających otchłanie piekielne. Mak kojarzył się również z płodnością. Obecnie występuje na całym świecie. Jeżeli jesteś szczęśliwcem, to w dzieciństwie albo i teraz, możesz pobiegać po łące pełnej tych pięknych czerwonych kwiatów. Rodzaje maku Wyróżnia się kilka odmian maku. Najpowszechniejszym jest mak niebieski, który znany jest ze swojego zastosowania w kulinariach. Nie jest to ten sam rodzaj ziarna, z którego wytwarza się opium, gdyż to swoje zastosowanie ma mak lekarski. Najdelikatniejszy w smaku jest natomiast mak biały, który stosowany jest niezwykle rzadko, a możemy na niego natrafić np. w słynnych poznańskich rogalach marcińskich. Zastosowanie maku w kulinariach i medycynie Dla celów spożywczych uprawiany jest mak niskomorfinowy. Otrzymywane z niego nasiona są zazwyczaj niebieskie, niebiesko-szare lub białe. Ziarenka te są bardzo kaloryczne - jak większość bakalii, zawierają około 40% tłuszczu. Jednak kryją w sobie bardzo dużo cennych składników. Mak jest źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, cynku, miedzi, kwasów omega-6, witamin A, D, E, C oraz witamin z grupy B. 100 gram maku zawiera aż 1266 mg wapnia - jest to porcja, która pokrywa 140% dziennego zapotrzebowania naszego organizmu. Mak znalazł swoje zastosowanie w medycynie, a głównie jego niedojrzałe makówki i makowiny. Wytwarza się z niego opium, z którego tworzy się leki przeciwbólowe, takie jak morfinę i kodeinę, stosowane głównie przy chorobach nowotworowych lub w bardzo silnych bólach. Niestety leki te są silnie uzależniające, a więc muszą być stosowane pod ścisłą kontrolą lekarską, aby nie spowodować więcej złego niż dobrego. Mak zalecany jest dla osób mających silne skurcze mięśni. Dodatkowo jest wskazany dla osób ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Wspomaga detoksykację organizmu, zapobiega zaparciom i nadmiernemu gromadzenia się wody w organizmie oraz wspomaga prawidłowe działanie jelit. Zapobiega anemii i niedokrwistości, a to dzięki dużej zawartości żelaza. Zapobiega również nadciśnieniu tętniczemu krwi. Olej makowy ma bardzo dobre działanie na wzrok, reguluje pracę nerek i wątroby oraz przyspiesza gojenie się ran. Jedna łyżeczka maku do codziennej śniadaniowej owsianki lub oleju makowego do sałatki - może bardzo wspomóc działanie naszego ciała. Mak może wchodzić w interakcje z różnego rodzaju medykamentami, dlatego warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą nim samodzielnie po niego sięgniemy. Zastosowanie w magii Poza zastosowaniem kulinarnym i medycznym, mak ma również znane od wieków działanie magiczne. Już nasi przodkowie obsiewali granice wsi i ogrody przydomowe, aby odpędzić złe moce. To właśnie mak miał chronić ludzi przed zarazą oraz złą energią. Mak ma także działanie stymulujące głębszą świadomość - wspomaga naszą intuicję i pomaga rozwinąć swoją duchowość. Mak miał również zapewnić wizje osobie go jedzącej, lecz częściej przyczynia się do powstania snów proroczych. Zasuszony mak uznawany jest za amulet chroniący swojego właściciela przed ludźmi i ich złą intencją, a także przed tak zwanymi wampirami energetycznymi, którzy pozbawiają nas energii. Jest to także symbol szczęścia i płodności - w starożytności kobiety chcące zajść w ciążę piekły bułeczki z nadzieniem makowym. Dziś mak wspomaga wszelkie działania ochronne i te, które mają przyciągnąć do nas bogactwo i szczęście zawodowe. Od dawien dawna znana jest tradycja związana ze świątecznym makowcem - przy przygotowywaniu go należy schować w nim monetę. Osoba, która go znajdzie ma mieć zapewniony bardzo dobry rok. Wielu osobom mak najmocniej kojarzy się ze świątecznym makowcem i babcią, która z sercem go dla wszystkich przygotowuje. Jest to jednak źródło wielu pożytecznych dla organizmu składników oraz subtelna magia skryta w "ziarenku". Warto jest więc sięgać po niego nie tylko raz do roku :) Pozdrawiam gorąco, Amber