Przyszła Wiosna... niech trwa.

Zapraszamy do zapoznania się z artykułem.

Wiosna to najpiękniejsza pora w całym roku. Jest związana z głęboką przemianą jakiej poddawana jest cała przyroda (odnowa, rozwój i wzrastanie). Dlatego chcę podać kilka sposobów naturalnej regeneracji naszych organizmów - wszystko co jest potrzebne można znaleźć u Matki Natury, wystarczy tylko się pochylić i można zacząć zbierać pełnymi garściami. Nasze polskie brzozy już dawno obudziły się z zimowego snu, chcą nam ofiarować swój największy skarb - sok brzozowy. Picie tego soku wzmacnia i odtruwa nasz organizm, usprawnia przemianę materii. MNISZEK LEKARSKI (mlecz) zawiera dużo wartościowych składników (m.in. potas, krzem, magnez, siarkę, wit.C). Przetwory z mniszka wiążą szkodliwe substancje, które nagromadziły się w naszym organizmie, Substancje te są następnie wydalane wraz z moczem. Mniszek oprócz działań odtruwających ma jeszcze b.wiele innych właściwości leczniczych m.in. pobudza wytwarzanie żółci przez wątrobę, normalizuje procesy trawienne, zwiększa odporność organizmu na różnego rodzaju choroby (wzmacnia system imunologiczny), pobudza wytwarzanie soku żołądkowego. Przy zastosowaniu zew.: przyśpiesza gojenie, bliznowacenie i zanikanie (b.powolne) uszkodzeń skóry (kąpiele kosmetyczne ) świeżym sokiem można smarować kurzajki, brodawki Jak stosować: 1 - napój z mniszkiem kilka tych najmłodszych, świeżych listków mniszka myjemy, odsączamy i wrzucamy do miksera razem z kubeczkiem naturalnego jogurtu lub kefiru. Po zmiksowaniu otrzymujemy b.zdrowy i smaczny napój. 2 - sok z liści Scinamy świeże liście, po umyciu dokladnie myjemy, mielimy lub siekamy i wyciskamy sok przez gazę. Wyciśnięty sok utrwalamy alkoholem 45% w stos.1:3 czyli 1 część alkohplu na 3 części soku, przechowujęmy w lodówce. Pijemy przez 10 dni 3x dzień po 1 łyżeczce. UWAGA Jeżeli sami chcemy zbierać ziele mniszka musimy zwrócić uwagę na to aby okolica gdzie rośnie była czysta nie zatruta spalinami i szkodliwymi wyziewami. Zbierajmy zioła wyłącznie z terenów czystych z dala od dróg i przemysłu. POKRZYWA Ma wiele cennych właściwości m.in. czyści krew , posiada związki zwiększające odporność organizmu na infekcje. Można ją stosować jeżeli występują niedobory niektórych mikroelementów czy witamin (żelazo. Wit.C,K,B2) Zwiększa ilość hemoglobiny i liczbę czerwonych krwinek, wpływa korzystnie na naszą trzustkę (pobudza jej funkcje wydzielnicze). Jeżeli macie problemy z bolącymi stawami dobrze jest od czasu do czasu dać się pokrzywie ,,poparzyć". Przez jakiś czas piecze a potem stawy o wiele mniej bolą. Z suszonego ziela pokrzywy (jak również z suszonych liści brzozy czy ziela mniszka) robimy odwary i napary i stos. przy zaburzeniach przemiany materii wynikających z niedoboru jakiś mikroelementów jak również w początkowym okresie cukrzycy, biegunkach, nieżycie jelit. Odwar można również zastosować zewnętrznie do zmywania skóry głowy przy łupieżu i łojotoku oraz w celu wzmocnienia włosów. A miód pokrzywowy wzmacnia odporność naszego organizmu.